En podcast om sjelskraft

- Du er vakrere enn du tror

En podcast om sjelskraft

- Du er vakrere enn du tror

En podcast om sjelskraft

Terapeut med mirakler


30. Snu det forvrengte selvbildet

PUBLISERT 12. MAI 2021 | RENATE LYSE | ALLE EPISODER

Hvordan du opplever deg selv henger nøye sammen med livskvalitet. Føler du deg bra, tar du også bedre vare på deg selv. Da er det trist å erfare at ødeleggende skam ikke bare kan være en personlig tragedie; det er også et stort samfunnsproblem! Del dine tanker med oss helt nederst - og legg igjen en anbefaling her.

Et forvrengt speilbilde

Ødeleggende skam skaper en indre splittelse, som fører til at en del av oss fordømmer en annen del av selvet. Det er en del av deg som observerer en del som blir observert. Har du noen gang tenkt over at borgen i Ronja Røverdatter kan være en metafor for identiteten vår? Det er en situasjon som treffer oss som et lynnedslag og driver inn et dypt juv det er vanskelig å bli kvitt. Ronja og Birk går til drastiske verkt; de hopper over og går ned i kjelleren for å grave en tunell under juvet. Hvordan kan vi gjenoppbygge et sinn som er rammet av ødeleggende skam?

Å forstå hvordan ødeleggende skam rammer identiteten vår er viktig, fordi det gjør at vi kan se oss selv i et større perspektiv. Skam er noe som rammer alle, fordi alle mennesker strever med å føle seg god nok og kan også føle redsel for å bli avvist om vi ikke er det. 

Ødeleggende skam rammer selvet. Du har ikke gjort noe feil, du er selve feilen. Den du er, innerst inne, har ingen eller liten verdi. Innbakt i ødeleggende skam ligger ei tro på at den eneste løsningen er å være grunnleggende annerledes enn den du egentlig er. Det kan utløse sterk emosjonell smerte som kan lede til depresjon, personlighetsforstyrrelser og også lede til selvmord. 

Vi trenger å avgrense ødeleggende skam opp mot skyld. Å være rammet av skyldfølelse kan ramme selvet, men ikke på samme måte som ved ødeleggende skam. Skyld handler om at du har gjort noe galt, som du kan rette opp igjen ved å handle annerledes og du kan også be om unnskyldning. Skyld rammer selve overflatisk. Det kan kjennes ut som å få ei skramme i selvet, men den er lettere å hele. Ødeleggende skam derimot er som juvet i borgen til Ronja Røverdatter. Den skaper et forvrengt bilde av hvem du er.

Om du ser deg selv i speilet når du bærer på ødeleggende skam, så ser du ikke deg selv slik som du egentlig er. Skammen skaper mørke flekker med skit, skjolder og skitne flekker på speilet. Så i stedet for å se den vakre deg som er bakenfor skiten, ser du skiten. Og du tror at det er den skitne overflata du egentlig er. Faktisk kan du bli så identifisert med den skitne overflata som dekker over speilbildet ditt, at det er skitten som kjennes ut som den sanne deg. Det vakre mennesket på baksiden blir fremmed for deg, og når den autentiske deg bryter igjennom all skitten med sin unike kraft så føler du deg fremmed og rar. 

Hemmeligheten med å føle seg ødelagt, er å se at du aldri har vært ødelagt. Du har bare lagt deg selv øde.

Click to Tweet

Ta deg selv tilbake til deg

Å rense opp i ødeleggende skam kan være et livslangt utviklingsarbeid, fordi du føler deg ødelagt innvendig. Som borgen i Ronja Røverdatter er det ikke så mye håp om å få fikset et så dypt juv. Men hemmeligheten med å føle seg ødelagt, er å se at du aldri har vært ødelagt. Du har bare lagt deg selv øde. Det rene speilbildet har hele tiden gjemt seg på baksiden av skiten på speilet. I stedet for å tenke på deg selv som ødelagt, tenk på deg selv som lagt øde. Tar du ordet ødelagt og deler det opp øde-lagt, så er det det du egentlig har gjort. Du har lagt deg selv øde. Så hvordan finner du tilbake til den du egentlig er?

1. Du må bli bevisst mekanismene i skam - og bli oppmerksom på at skam er allmenngyldige prosesser som rammer oss alle. I nøkkelen av skam ligger det å være annerledes; det å ikke passe inn kan gjøre oss redde for å bli forlatt. Faktisk har vi i vår kropp som fortsatt kjører på et nervesystem som stammer fra da vi var huleboere en ubevisst redsel for å bli støtt ut av klanen, fordi det ville bety at vi ville dø. Fordi mennesket er et sosialt og er avhengige av å være endel av ei gruppe, så er vi redde for å være annerledes.

2. Veien ut av skam er å romme det som er annerledes ved deg, slik at du kan bli deg. Faktisk er det slik at det er det som er annerledes ved deg, som gjør deg til deg. Å elske deg selv starter med å utforske styrken i det som er annerledes ved deg. Da vil du se at det som gjør deg annerledes gir deg en styrke som du og alle oss andre trenger. For i det som gjør deg annerledes ligger dine unike gaver og styrker. Og samfunnet taper noe helt enormt på at du skal gjemme bort det som gjør deg unik.

3. Å forstå hva verdifølelse egentlig er og hvor det kommer fra, åpner døra til egenkjærligheten. Du trenger å erfare at det ikke er det overflatiske som gir deg verdi, som en god jobb og utdannelse. Det er det som finnes dypt inne i deg som gir deg energi. Verdifølelse er ikke noe du får - det er noe du ER. 

4. Egenkjærlighet er ikke bare å være snill med deg selv og leve et liv hvor du tar godt vare på deg selv. Det er å møte de sidene i deg selv som er lagt øde, slik at du kan transformere ditt indre mørke til lys. Da vil du oppdage at det ikke egentlig finnes separasjon mellom kjærlighet og deg. Du og kjærlighet er ett. Du og livet er ett.

5. Du bestemmer hvordan du vil ha det. Å leve med ødeleggende skam er veldig hemmende. Men du kan går som helst stoppe opp og huske på at du er egentlig den du som er bakenfor all dritten i speilet. Den virkelige autentiske deg som er ubegrenset verdifull - og som er selveste kjærligheten og lyset. Faktisk handler begrepet frelset å komme tilbake til den du egentlig er og se igjennom illusjonen. Du kan velge på nytt og på nytt ved å være tilstedet i øyeblikket.

Å leve med ødeleggende skam kan være slitsomt. Men det gir deg også anledning til å komme mye dypere inn i deg selv, slik at du kan oppdage hvem du egentlig er. Som Birk og Ronja Røverdatter kan du utforske hva som er i din egen kjeller, og oppdage at du kan finne lyset i mørket. Det er der. Å når du finner ditt indre lys er du ikke lengre lagt øde. Du er lyset. Hva er din erfaring med ødeleggende skam? Del dine tanker med oss!


profile-pic
profile-pic
profile-pic

Gir ro

Renate har en behagelig stemme og forklarer så interessant og tydelig. Det tar tid å forstå det Renate snakker om og det er derfor nyttig å begynne med begynnelsen, altså med de første episodene. Kanskje er det vanskelig uansett å forstå alt, da mye av det Renate snakker om må erfares. Det som hjelper meg å forstå er at jeg har erfaring med personlig utvikling gjennom meditasjon. Dette er en podcast verd å lytte til for å finne ut om den kan være til hjelp i egen utvikling.

Sankeliv

Tusen takk for fin podcast, forståelig og fine eksempler.

Randi Jensen

Jeg gleder meg til hver podkast som kommer fra Renate. Det gir med så mye å lytte til det hun formidler. Tar til meg esensen, lar den vokse i meg. Gir meg inspirasjon til å gå min vei i livet. Finne meg, Bli den beste versjon av meg.

Dagrun

Delta i diskusjonen:

>