En podcast om sjelskraft

Terapeut med mirakler


45. Det falske selvet

PUBLISERT 6. JANUAR 2021 | RENATE LYSE | ALLE EPISODER

Når du gir slipp på ideen om hvem du er, men i stedet blir oppmerksom på hva du er, så kommer endringen. All utvikling går egentlig gjennom å avsløre livsløgnene du baserer livet ditt på. Den i deg som elsker å leve livet ut fra livsløgnene, er det falske egoet. Du kan gjenkjenne denne delen av deg selv som vil skape drama, som vil ha rett og som trykker andre ned for å løfte opp deg selv. Når du lar den delen ta helt over, så har det falske selvet tatt over kontrollen. 

En ny form for identitet

Du kan aldri unnslippe dine egne tanker, de vil alltid være i oss. Men du kan bli oppmerksom på at du har en ide om deg selv som er skapt av de tankene du har om deg selv. Tankene du har om deg selv, som beskriver deg, er en tankeskapt konstruksjon. Siden tanker er flyktige, foranderlige og egentlig tomme, er det tankeskapte selvet en falsk identitet. Den er en illusjon. Den er tom! Selvbilet er som et fotografi. Snur du det på siden ser du at det er noen millimeter tykt og det har ingen dybde.

Da jeg var barn var jeg fascinert av hvordan jeg kan lage skyggebilder med hendene mine. Jeg hadde et sterkt lys mot en vegg, så hold jeg opp hendene mine slik at skyggen kastet et bilde av hendene mine på veggen. Jeg prøvde å lage kaniner av skyggene, men det jeg var flinkest til var å lage skygger av monstre. 

Det falske selvet er som skyggen på veggen. Du kan få skyggen til å danse, til å bli en vakker ballerina eller til å bli til et monster. Men det er bare en skygge og ikke egentlig virkelig. Galskapen, som Tolle snakker om, er når vi smelter sammen med skyggen og tror at vi er den. Vi er jo ikke det. Vi er den som skaper skyggen. For å nevne dette med selvhjelpsbøker igjen, så forsøker de å få deg til å lage en vakker skygge. Men de forteller deg ikke at det er du som lager skyggen.

Når du våkner opp fra villfarelsen om at du er skyggen, det er da du er våken. Det kalles oppvåkning og heter enlightenment på engelsk. Buddha betyr «den som er våken» og vi har alle mulighet til å bli «Buddha», den som har våknet. I den bibelen betyr ordet frelse å våkne.

Filmen Matrix er laget rundt denne erfaringen, men det er ikke så mange som forstår dybden i filmen tror jeg. Hovedpersonen får et valg om å ta den røde pillen for å våkne opp eller ta den blå pillen og forbli i drømmen. 

Velger du å ta den røde pillen - vil du våkne opp til den du egentlig er ved å erfare at du er - i stedet for å leve trellbundet på innsiden av en uvirkelig drøm. Når du går igjennom Lyseffekten, tar du den røde pillen. Kanskje Lyseffekten egentlig skulle hatt tittelen «Den røde pillen». 


Når du våkner opp fra villfarelsen om at du er skyggen, det er da du er våken.

Click to Tweet
profile-pic
profile-pic
profile-pic

Kjempefin podcast med veldig viktige temaer. Renate forklarer veldig godt og engasjerende temaer om ligger dypt i oss og påvirker oss på en måte som vi kanskje ikke er klar over. Veldig gjenkjennelig. Tusen takk!

Anne Grethe Thoresen

Tusen takk for fin podcast, forståelig og fine eksempler.

Randi Jensen

Lytt til denne om du ønsker. Jeg syns den er helt fantastisk bra.

Mona Velten

Delta i diskusjonen:

>