En podcast om sjelskraft

Terapeut med mirakler


62. Medfølelse med det smertefulle

PUBLISERT 12. MAI 2022 | RENATE LYSE | ALLE EPISODER

Hvordan kan du bruke empati for å skape kontakt - og hva ødelegger den? Kan du møte dine styggeste sider med empati og si til den delen av deg selv: Du er verd kjærlighet! Prøv det! Det er fantastisk befriende!

Sympati vs empati


Brené Brown minner oss om at det er en stor forskjell mellom sympati og empati. Sympati ødelegger for kontakten, fordi den har et ovenfra og ned perspektiv. Mens empati skaper kontakt, fordi den likestiller mennesker. Empati er når du gjenkjenner noe i deg selv i møte med andre. Har du hatt de samme utfordringene selv, er du i stand til å forstå hvordan andre som går igjennom det samme som deg har det. Det er en tilstand der du ikke dømmer, i stedet rommer du den andres historie uten å forsøke og endre innholdet i den. Du bare er. Du kan møte deg selv på den samme ikke-dømmende måten. De ulike sidene du har i deg selv er verken gode eller dårlige.

Du synes kanskje å være «ei sinna heks» er en dårlig egenskap. Men om du møter et menneske som overhode ikke tar hensyn til deg og er hensynsløs, så er det å være «ei sinna heks» bra. Det er mulig å eie alle egenskapene i deg selv, slik at du kan spille på hele spekteret av alle egenskapene du har i deg selv. Når du møter sider i deg selv som du skammer deg over eller som du ikke liker, så er dette egenskaper som har noe positivt å lære deg. Hva kan opplevelsen av å være «ei sinna heks» lære deg? Du klarer å si i fra og du er ikke ei dørmatte for andre. Du har ingen dårlige egenskaper - og du trenger verken å dømme deg selv eller andre. Du kan egentlig aldri være feil. Det kan ikke andre heller være.

Når du møter ulike egenskaper i deg selv som trigger deg, vær nysgjerrig og møt deg selv med åpenhet og egenkjærlighet. Fordi det som trigger deg, det er noe som etterhvert kommer til å lyse deg opp. Og - når du gjenkjenner lyset i deg selv kan du gjenkjenne det i andre. Selv når andre ikke gjenkjenner sitt eget lys.

Når du møter ulike egenskaper i deg selv som trigger deg, vær nysgjerrig og møt deg selv med åpenhet og egenkjærlighet.

Click to Tweet
profile-pic
profile-pic
profile-pic

Gir ro

Renate har en behagelig stemme og forklarer så interessant og tydelig. Det tar tid å forstå det Renate snakker om og det er derfor nyttig å begynne med begynnelsen, altså med de første episodene. Kanskje er det vanskelig uansett å forstå alt, da mye av det Renate snakker om må erfares. Det som hjelper meg å forstå er at jeg har erfaring med personlig utvikling gjennom meditasjon. Dette er en podcast verd å lytte til for å finne ut om den kan være til hjelp i egen utvikling.

Sankeliv

Tusen takk for fin podcast, forståelig og fine eksempler.

Randi Jensen

Lytt til denne om du ønsker. Jeg syns den er helt fantastisk bra.

Mona Velten

Delta i diskusjonen:

>