Pure doTERRA Essent​​​​​ial Oils

Sikkert bruk

Min tilnærming til essensielle oljer er å se på de som et lite eksperiment, der du selv blir din egen ekspert på å kjenne etter hva som er godt for deg. Oljene støtter individuelle prosesser for å komme i kontakt med egen kropp - og de styrker kontakten med sansene. Essensielle oljer er egenkjærlighet i praksis, og det innebærer også å være varsom og omtenksom i omgang med oljene.


Essensielle oljer kalles også eteriske oljer, men jeg har valgt å bruke essensielle oljer fordi oljen er essensiell for planten. Ordet essensiell kommer fra ordet quintessence, som betyr 
essensen av en plante i sin reneste og mest konsentrerte form. Eterisk betyr gjerne flyktig.


Tradisjonelt har essensielle oljer blitt brukt i massasje og for å få en god aroma i rommet. Etterhvert som ny kunnskap kommer fra forskningen på essensielle oljer, har forståelsen for bruksområdene endret seg. De ulike måtene å bruke essensielle oljer på er trygt, forutsatt at bruken skjer forsvarlig. I dag brukes oljene aromatisk, topisk og internt. De ulike måtene å bruke oljene åpner opp for et moderne bruk, som kan oppleves uvant. Fordi essensielle oljer er potente og kraftige må en hver som velger å bruke dem, ta ansvar for å oppdatere seg på hva som er forsvarlig bruk.


Essensielle oljer kan påvirke individuelt, og derfor er det viktig at du er varsom når du prøver ut de ulike oljene. Start forsiktig og lytt til din egen kropp, og søk kunnskap hos kilder som er opptatt av en vitenskapelig forståelse. Essensielle oljer skal ikke erstatte medisinsk bruk, de skal ikke brukes ved behandling og heller ikke i forbindelse med diagnoser. Men de kan brukes ved ulike hverdagsplager- og gleder.


Gode kilder til kunnskap:

- Handbook of essential oils Science, Technology and Applications (second edition) av K. Hüsnü Can Baser og Gerhard Buchbauer

- Essential Oil Safety Book av Robert Risserand

- Modern Essentials: The Complete Guide to the Therapeutic Use of Essential Oils

- Emotions & Essential Oils

- I Am Fabulous : Blends for Emotional Well-Being by Desiree Mangandog


Bruk på barn bør skje med stor grad av varsomhet. Noen oljer skal ikke brukes på små barn. Vær svært forsiktig med å ha ren olje rett på huden på barn under to år. Olje skal ikke brukes internt på barn. Gravide og mennesker som bruker medisiner bør søke råd hos lege før bruk. Essensielle oljer anbefales brukt for deg som allerede er frisk - og som ønsker å opprettholde helsen din. Har du sykdom eller helseproblemer, bør du bruke essensielle oljer i samråd med lege. Vær også klar over at essensielle oljer kan kryssreagere med pollenallergi og kan påvirke medisin. Oljer med sitrus skal ikke brukes i sola eller i solarium. Når disse forbeholdene er tatt og du har tatt ansvar for å sette deg inn i hva som er sikkert bruk, vil essensielle oljer kunne oppgradere hverdagen din til helt nye høyder.

All bruk av essensielle oljer skjer på eget ansvar.

De tre metodene å bruke essensielle oljer på er:


Aromatisk

Ved å fylle luften med aroma fra essensielle oljer, vil små komponenter fra oljen bli pustet inn igjennom nesen. Der kommer de i kontakt med det limbiske systemet ved hjelp av den olfaktoriske nerven. Det limbiske systemet er en del av hjernen som støtter en rekke funksjoner, inkludert lukt, følelser, oppførsel og minne. Av denne grunn har essensielle oljer en spesielt kraftig effekt via aromatisk applikasjon.

Diffusjon er en av de enkleste metodene for å bruke essensiell olje. Da benyttes det en diffuser, som slipper komponentene fra oljen ut i lufta. Diffusere som bruker kald luft eller vann er ideelle, da varme vil få oljen til å fordampe raskere. Du trenger ingen egen diffuser, men ved å investere i en får du spredt komponentene fra oljen effektivt i lufta.

Du kan også:

- Påfør olje på en bomullsdott å legge den i luftventilene i bilen.
- Bland oljer i en sprøyteflaske med vann og spray over møbler, tepper eller sengetøy.
- Tilsett olje i klesvask eller på håndklær.
- Bruk i rengjøringsmidler til hjemmet.


Noen oljer kan påvirke pusten til små barn og dyr, og vis varsomhet dersom små barn oppholder seg i rommet. 
En diffuser bør ikke stå på mer enn en time i gangen. Dersom du blir tung i hodet og får hodepine, stopp diffuseren og åpne vinduet for å få lufting.


Topisk

Å påføre essensielle oljer på huden er en meget effektiv metode. Essensielle oljer har små molekyler og blandes med oljen i huden, og de trenger derfor lett inn. For å redusere sannsynligheten for å utvikle hudfølsomhet, spesielt på ung eller sensitiv hud, anbefales det å bruke en bærerolje for å fortynne mer potente oljer og når man prøver en olje for første gang. Den anbefalte fortynningsforholdet er typisk en dråpe av essensiell olje for tre dråper bærerolje.

Det er alltid tilrådelig å bruke flere små doser hele dagen, enn en enkelt stor dose. Begynn med lavest mulig dose (1-2 dråper). En aktuell dose kan gjentas hver 4-6 timer etter behov. Siden hvert individ er unik, vil dosen variere for hvert individ basert på størrelse, alder og helse tilstand. Essensielle oljer blandes ikke med vann, og dersom du opplever at en olje svir er det best å tørke oljen av med en bærerolje. Når du prøver ut en olje, er det lurt å prøve på en liten del av huden først før du har på et større område. Vær oppmerksom på at noen oljer er svært sterke, og at de er merket med en rød D for Dilute som betyr at de må blandes ut.

Områder du kan bruke essensielle oljer på:
- Nakke
- Panne og templer
- Bryst og mage
- Armer, ben, bunn av føttene


Andre effektive metoder:
- Tilsett et par dråper olje til et varmt bad, men vær klar over at oljen ikke blandes med vann. Den vil legge seg som en hinne på vannflata. Derfor kan det være en god ide å blande oljen i epson salt, som så haes i vannet.
- Lag varm eller kald kompress med et håndkle og tilsett olje, og bruk denne på et ønsket område.
- Ha olje på lotion eller fuktighetskrem, og bruk deretter på huden.


Følsomme områder som skal unngås:
- Huden rundt øynene.
- Øyne og indre ører.
- Sår og skadet hud.


Ikke smør ublandet olje på babyer og andre mindre barn. Barn og eldre har tynnere hud, og oljen kan trekke raskere igjennom.


Internt

Enkelte essensielle oljer har en rik kulinarisk historie og kan brukes som kosttilskudd som støtter en rekke sunne forhold. Når du strør kanel på havregryn, smaker på peppermynte eller eller legger ferske basilikumblader på spagetti, bruker du faktisk noen flyktige aromatiske essensielle oljer.

Essensiell olje bidrar til mange helsemessige fordeler, samt smak og aroma egenskaper til mat. Når de er i konsentrert form, kan essensielle oljer brukes som kosttilskudd for mer målrettede for å oppnå helsemessige fordeler. Det strides om essensielle oljer er trygt å ta internt. Noen er svært kritiske og andre er svært positive. Jeg velger å stå midt i mellom, og tar til ordet for å være forsiktig og ansvarlig. Oljene fra doTERRA, som kan tas internt, kommer med en norsk anbefaling om å kun ta en dråpe i døgnet ved regelmessig bruk.

Riktig dosering i henhold til merkingsanbefalinger og andre faglige retningslinjer bør følges nøye for å unngå toksisitet.

Effektive metoder for internt bruk:
- Bruk oljer i oppskrifter til matlaging eller baking for å erstatte friske eller tørrede urter og krydder.
- Husk at essensielle oljer er mye sterkere enn tørkede eller friske urter og krydder, så start med en svært liten mengde.
- For mer potente oljer kan det være bedre å administrere dem med tannpirkere (dypp enden av en ren tannpirke inn i oljen og legg deretter til maten) i stedet for dråper
- Ta essensielle oljer internt i en veggikapsel eller ha i yoghurt.


Om du velger å ha olje i drikkevann eller te, vær oppmerksom på at olje ikke blandes i vann. Det kan bli for sterkt for huden i halsen og for spiserøret. Derfor er det bedre å ta de i kapsel. Det finnes ulike kapsler å fås kjøpt, og jeg anbefaler gjerne å bruke kapsel som ikke løses opp i magen. Om du bruker kapsel som løses opp i magen, ta kapsel sammen med mat. Ikke alle oljer kan tas internt, og det er viktig å følge merkingen individuelt for hver olje. Se under.

Dette betyr symbolene:

Symbol

Betydning

Kan brukes

Aromatic

Kan brukes for å spre lukt.

Topically

Kan brukes på hud.

Internally

Kan brukes i mat og drikke.

Symbol

Betydning

Kan brukes

Neat

Kan brukes rett på hud.

Sensitive

Bør blandes ut på ung og sensitiv hud.

Dilute

Må blandes ut.