Bli helt ren som en vårbekk

Har du lyst å lage deg dine egne såper? Det er både kjempeartig og veldig enkelt. Du tenker kanskje det er mye jobb å lage såpe, men det er egentlig bare å lage en oppløsning med kaustisk soda og blande luten inn i planteoljer, vispe litt med stavmikser og så ha massen over i former. Luten forsvinner og kun ren såpe blir igjen.

Her skal du få ei enkel og god grunnoppskrift på hjemmelaget såpe. Den er kjørt igjennom såpekalkulatoren med 5% overfetting, noe som betyr at den gir fuktighet til huden din.

Oppskrift

190 gram vann
71 gram kaustikk soda
150 gram kokosfett
350 gram olivenolje 

Du trenger

Økologisk kokosolje (ikke fraksjonert) eller kokosfett (delfiafett)
Økologisk olivenolje
Kaustik soda (98-99% ren, feks fra Felleskjøpet)
Lavendel eterisk olje fra doTERRA
Stavmikser
En kasserolle i stål for å smelte oljene i
En beholder i stål, plast eller glass for å ha kaustik soda i
Gummihansker
Beskyttelsesbriller
Litermål eller små beholdere for å måle opp ingredienser i.
Digital vekt
Form for å ha såpen i, melkekartong eller silikonform

Sikkerhet

Det er viktig at du måler ingrediensene nøyaktig opp på ei digital vekt. Når du lager såpe utløser du en kjemisk reaksjon, der kaustik soda og planteoljer spiser hverandre opp. Kaustik soda er etsende og må behandles varsomt under såpelagingen. Du kan bli blind dersom du får det på øynene og det kan gi brannsår på hud om du ikke vasker hendene med en gang. Men ikke la deg skremme. Det er superenkelt når du først har gjordt det en gang. Finn fram beskyttelsesbriller, gummihansker og ha på langarmet genser. Beskytt benkplata mot sprut slik at luten ikke ødelegger benkoverflata. Husk å alltid helle kaustik soda opp i vannet, og ikke motsatt. Bland gjerne kaustik soda og vann ute fordi det kommer damp. Husk å passe på dyr og små barn, slik at de ikke rører blandingen. Etterpå kan du bare vaske utstyret godt, luta gjør alt helt rent.

Mål opp vannet og kaustik soda i hver sin beholder.

Hell kaustik soda i vannet og la alt stå ute noen minutter mens det løser seg opp. Det vil komme damp og blandingen blir  ganske varm (ca 70 grader).

Vei opp kokosfett og olivenolje på vekta mens luten står ute. Det er viktig at du måler opp nøyaktig.

Smelt kokosfett og olje på middels varme på komfyren.

Gjør klar formene du ska ha såpa i og finn fram de eteriske oljene du skal bruke. Hent inn luten og mål temperaturen på begge blandingene.

Både lutblandingen og de smeltede oljene må være like varme. Sjekk at temperaturen på begge blandingene ligger mellom 48-54 grader før du blander de sammen. Er den ene litt for kald, så varm den opp igjen. Eller avkjøl om det er for varmt.

Når begge blandingene har samme temperatur slår du luten forsiktig over i oljene.

Finn fram stavmikseren og miks sammen til massen begynner å bli tykk.

Ha i eterisk olje. Du trenger minst ei halv flaske. Jeg anbefaler å bruke hele flaska. Du kan oppleve at all lukt forsvinner fra såpa, så det er bedre å ha i for mye enn for lite.

Nå har såpa gått i spor. Det vil si at du kan lage spor i den. Nå er den ferdig til å løftes over i forma.

Ha såpemassen i forma. Rør litt rundt i forma slik at du får såpemassen godt ut i hjørnene.

La forma stå over natta til den har blitt hard. Kjenn litt på såpa dagen etterpå. Er den hard kan du ta den ut av forma. Er den myk la den stå litt lengre. Legg de ferdige såpestykkene en plass der det er god tilgang på luft.

Etter tre dager er den kjemiske prosessen ferdig og all lut har blitt spist opp, og kun ren såpe er igjen. La såpa hvile i en måned før du bruker den.