Oppskrift

5 dl fingervarmt vann
100 gram surdeigsstarter av speltmel
Speltmel
Salt
1-2 dråper doTERRA Cardamom

Hent fram utstyret du trenger. Har du surdeigstarteren i kjøleskapet er det lurt å sette den på benken dagen før. Sett den gjerne i et vannbad med lunket vann i 30 minutter før bruk, slik at den bobler godt før du starter. Husk å ha lokket løst på, slik at lufta slipper ut. Hemmeligheten med et vellykket surdeigsbrød er å bruke rett temperatur til rett tid. Bruker du kald temperatur under hevingen går prosessen langsommere og karbohydratene i deigen brytes bedre ned. Men du ønsker også å få melkesyrebakteriene i gang og du kan aktivere dem ved å bruke varme. 

Mål opp ca 100 gram surdeigstarter eller bruk halve glasset. Jeg har et glass som tar ca 200 gram og når jeg heller over halve innholdet får jeg ca rett menge. Jeg liker å gjøre prosessen så enkel som mulig. 

Nå blander du surdeigstarteren i fingervarmt vann og ha i saltet. Jeg drysser bare litt salt i vannet. Fordelen med å blande surdeigstarteren i vannet er at du får melkesyrebakteriene god fordelt og mikset godt sammen med melet du skal ha i etterpå.

Ønsker du å ha i 1-2 dråper eterisk olje, så kan du ha det rett i vannet nå. Noen oljer er veldig sterke, og det kan være lurt å bruke en fyrstikk som du først dypper i oljen og så røre ut fyrstikken i vannet.

Bland i speltmel til deigen er fast, men klissete. Sett den til heving, gjerne over et vannbad med litt over finger varmt vann (ca 40 grader). Min hevet seg opp til bollekanten på ca 1-2 timer. Jeg ønsker å få skikkelig fart på melkesyrebakteriene først, og så sette brødet til kaldheving over natta. I kjøleskapet brytes karbohydratene ned, slik at du får et lavt FODMAP brød.

Om du har dårlig tid, så kan du sette surdeigen på morgenen og la den stå å heve seg til ettermiddagen. Men da bør du ikke la den stå over vannbadet hele dagen. La den heller stå et sted hvor det ikke er alt for varmt, slik at den holder seg i bollen. Du kan alltids sette den godt og varmt ei stund om du synes den ikke har hevet seg nok. Jeg ville ikke ha satt den i kjøleskapet over dagen, men heller latt den stå på kjøkkenbenken for å godgjøre seg.

Etter at brødet har hevet seg kan du ha det rett i brødforma og la det heve seg til sin ønsket størrelse. Mange sverger til brettemetoden, og denne gangen valgte jeg å brette. Men forrige gang jeg lagde brødet, så hadde jeg den rett i forma. Om brødet ikke hever seg raskt nok, så setter du den bare over et vannbad og venter til den har hevet seg nok.

Om du ønsker å prøve brettemetoden, så gjør du det slik:
- Legg deigen på ei bakefjøl.
- Ta tak i den ene siden og dra i den slik at du kan folde deigen over seg selv. Se for deg at deigen er en firkant og så tar du tak i hjørnene og legger de over hjørnene på deigen som ligger igjen på fjøla. Så snur du fjøla og gjør det samme på de tre andre sidene.
- La deigen hvile i 30 minutter.
- Strekk og fold deigen over seg selv fra alle fire sider.
- La deigen hvile i 30 minutter.
- Strekk og fold deigen over seg selv fra alle fire sider.
- La deigen hvile i 3o minutter.

Nå kan du ha deigen i brødforma. Noen velger å kjøpe inn en egen hevekurv og ei rund jerngryte i passe størrelse. De varmer deretter opp jerngryta i stekeovnen på forhånd, før de har deigen over i gryta. Jeg er ei enkel jente som bruker det jeg har, og dessuten liker jeg den firkantede formen på brødene. Så her bruker jeg brødforma jeg har fra før - og det funker fjell!

Nå lar jeg brødet stå litt på kjøkkenbenken slik at jeg ser den begynner å heve seg, og deretter setter jeg brødforma i kjøleskapet. La gjerne brødforma stå i kjøleskapet over natten og stek brødet om morgenen. 

Etter ei natt i kjøleskapet er surdeigsbrødet klar til heving. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter. Da er det bare å nyte! <3

Om du ønsker å bruke eteriske oljer i mat, er det viktig at oljene er godkjente som smakstilsetning i mat. Bestill gjerne dine oljer her.