Helt vill appelsinfudge

Min favoritt i smågodtposen på lørdagskvelden er fudge. Myk, fyldig og nydelig. Denne appelsinfudgen med hvit sjokolade kommer du til å elske – og andre kommer til å elske deg for å ha laget den! Jeg kan ikke si at fudgen er det sunneste alternativet du finner på denne bloggen, men det er lov å nyte det lille ekstra innimellom! Og hva er vel bedre enn å lage sitt eget godteri uten alle e-stoffene i.

Oppskrift

50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1 1/2 dl helmelk
50 g glukose
200 g hvit sjokolade
40-60 dråper doTERRA Wild Orange
Evt. saften og skall fra en økologisk appelsin.

 

Slik gjør du det

 

Ta fram litt god humør og skjerp smakssansene og så setter vi i gang!

1. Kle en liten form med bakepapir.

2. Ha smør, sukker, fløte, helmelk
og glukose i en tykkbunnet kjele.

3. Rør under kokingen (25 – 35 minutter).

4. Kok til massen tykner.
Ta ei t-skje med massen på og
dypp den ned i kaldt vann.
Når massen stivner, er den ferdig.

5. Visp luft inn i massen med en stavmikser.

6. Tilsett eterisk olje og spe eventuelt
med saften fra en appelsin om
du ønsker en mykere fudge.
Du kan også tilsette sitronskall som pynt.

7. Hell massen i forma og sett den inn i kjøleskapet.

Når massen er avkjølt, ta den ut av forma og
del den opp i biter med kniv.

Oppbevar fudgen i en boks, helst i kjøleskapet. Server – og nyt!

Glukose hindrer at sukkeret krystalliserer seg i store biter og denne får du kjøpt på apoteket. Du kan lage fudge uten glukose, men ikke pisk i luft tilslutt. Ha massen rett i forma. Den eteriske oljen er helt nødvendig for å gi appelsinsmak, vanlig appelsin vil ikke gi smak. Du må kun bruke eterisk olje som er godkjent som smakstilsetning. Jeg anbefaler doTERRA sine oljer på det sterkeste.

Om du ønsker en litt mykere fudge, spe i litt saft fra en fersk appelsin før du visper i luft.

Mål opp 50 gram smør.

Vei opp 450 gram sukker, gjerne økologisk.

Ha i fløte og helmelk.

Vei opp glyserin.

Bland alt i en kasserolle med tykk bunn.

Kok under omrøring i 25 – 35 minutter. Ta karamelltesten. Stivner massen når en dråpe dyppes ned i vann, da er massen ferdig kokt. 

Tilsett smakene du vil ha i – og hvit sjokolade. Nam nam!

Ha i doTERRA Wild Orange. Du kan også velge en annen smak. Prøv doTERRA Peppermint, Lemon, Cinnamon eller Lavendel. Husk å kun bruke helt rene oljer.

Visp luft inn i massen. Glyserin i massen gjør at sukkeret ikke krystalliserer seg. Om du ikke har glyserin i, så kan det være lurt å ikke piske luft inn i massen.

Sett forma til avkjøling. Når massen er stiv, del den opp i små fine firkanter.

Det er lurt å måle opp rett avstand først. Vil du ha de helt rette kutt, bruk gjerne linjal. Jeg liker at de ser litt hjemmelaget ut.

Da er det bare å be inn familie og venner på besøk. Det kan hende ekstra smittevernstiltak må på plass først, for det kan være en fare for at alle kaster seg over appelsinfudgen samtidig! Husk å holde avstand til hverandre. Den som sitter nærmest fudgen er heldigst!